Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Siófok

Siófok történet

Siófok, Magyarország, Történet

Siófok története

Siófok, Magyarország, Történet

A Balaton déli partján fekvő közkedvelt üdülővárost, a tó fővárosaként is emlegetik. Siófok partszakaszát két részre szokták osztani, az Aranyparton található a szállodák nagy része, a Petőfi sétány és a város szórakoztató központja, és itt van a Nagystrand is. Az Ezüstparton inkább nyaralók és panziók, valamint egy szabadstrand van végig a partvonal mentén. 

Siófok és környéke már a rómaiak korában is lakott volt. A tatárjárást követően az addig Fok néven emlegetett település újratelepült, majd 1552-ben a törökök kerítették hatalmukba. A város hadikikötő lett és erődöt is emeltek a mai Granárium dombra.

Jelentős fejlődés a XIX. században indult meg a településen. 1810-ben megkezdték a víz szabályozását, így 6000 hold szabad telek alakulhatott ki. Fontos változást hozott a Balatoni Gőzhajózási Részvénytársaság megalakulása is. A század végére létrejött a fürdőtelep.

A XX. század elejére Siófok mozgalmas fürdőélete és programjai miatt a budapesti nagypolgárság kedvelt tartózkodási helyévé vált, Balaton-átúszást, úszó-, tenisz- és lovasversenyeket tartottak.

A második világháború végén a települést nagy károk érték. A két hónapig itt húzódó frontvonal sok kárt tett a parti építményekben, a nyaralókban, a szálló- és lakóépületekben és a hajóparkban. A turisztikai fejlesztések 1958-ban indultak meg újra, így ismét gyakori látogatók voltak a külföldi vendégek. Siófok 1968. december 31-én vált várossá.

2006-ban a város jelentősen magújult. A Petőfi sétány elegáns térburkolatot, szökőkutakat, hangulatos teraszokat és utcabútorokat kapott, így szívesen töltik ott a szabadidejüket a helyiek és a turisták is. A megújult Siófok egyaránt ideális kikapcsolódást nyújt baráti társaságok és gyermekkel érkező családok számára is.

Forrás: wikipedia

0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!